Kanun kelimesine gelen ekler nasıl yazılır?
Belirli bir kanun, tüzük veya yönetmelik kastediliyorsa, büyük harflerle yazılan “kanun”, “tüzük” veya “tüzük” sözcükleri eklendiğinde kesme işareti kullanılır: Bu Kanunun 17(c) maddesi…
Kanun maddesi kısaltması nasıl yazılır?
Kaynakta kısaltma kullanıldığında; makale “m.”, paragraf “f.”, cümle ise “b.” şeklinde yazılır. ile kısaltılır.
Kısaltmaya gelen ek nasıl yazılır?
Küçük harfli kısaltmalara eklenen ekler sözcüğün telaffuzuna göre yapılır: cm’yi, kg’dan, mm’den, kr.un. Büyük harfli kısaltmaların yanı sıra kısaltmanın son harfinin telaffuzu da dikkate alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nın, vb.
Türk Ceza Kanunu nasıl kısaltılır?
Daha açık olmak gerekirse, Türk Ceza Kanunu’nun kısaltması TCK olduğundan, bu kısaltmaya verilen ek, kısaltmanın anlamına değil, kısaltmayı oluşturan harflerin telaffuzuna dayanmalıdır. Bu nedenle, TCK kısaltmasının eklenmiş hali “TCK’s” olarak yazılmalı ve okunmalıdır, “TCK’s” olarak değil.
Kanun isimleri nasıl yazılır TDK?
Kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge ve genelge adlarının her kelimesi büyük harfle başlar: Medeni Kanun, Borçlar Kanunu (Kanun), Uluslararası Atatürk Barış Ödülü Tüzüğü, Telif Hakları, Yayım ve Satış Yönetmeliği.
Kanunu nasıl yazılır?
19. Kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge ve genelge adlarının her kelimesi büyük harfle başlar: Medeni Kanun, Türk Bayrağı Tüzüğü, Telif Haklarının Yayımlanması ve Satışı Hakkında Yönetmelik vb. 20.
Kanun fıkra bent nasıl yazılır?
Cümleleri, cümlecikleri veya alt cümlecikleri değiştirirken satır başından başlanır; paragrafın, cümleciğin ve alt paragrafın harfi veya numarası yazılır. Değiştirilen makaleler, cümlecikler, cümlecikler, alt cümlecikler, paragraflar ve cümleler tırnak işareti içinde yazılır. Cümle değişiklikleri ve eklemeleri için satır başı yoktur.
Kanundan alıntı nasıl yapılır?
Düzenleyici kanunun adı, (kabul yılı), yayım adı, sayı, gün, ay, yıl. İlköğretim ve Eğitim Kanunu Örneği, T.C. Resmi Gazete, 10705, 12 Ocak 1961.
Kanun maddesinden alıntı nasıl yapılır?
Örneğin, “Anayasanın 13. maddesine göre…” veya “Türk Ceza Kanununun 29. maddesine göre…” denilebilir. Bu durumda, madde numarası bir sayı olarak gösterilir ve daha sonra kesme işareti konulduktan sonra bu numaraya yazılı olarak “-inci” eki eklenir: “Anayasanın 1. maddesi”, “2. maddesi”, “3. maddesi” vb.
Kısaltmalarda kesmeden sonra nasıl yazılır?
Kelime kısaltılmadan uzun biçimde okunduğunda çekim ekleri eklenmez. Örnek vermek gerekirse; Milli Eğitim Bakanlığı’na veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne hitaben yazılması gerekir. İTÜ’den yazımı yanlıştır. “From ITU” olarak yazılmalıdır.
Cığım ciğim eki nasıl yazılır TDK?
Cim cım diye bir ek yoktur, sadece cim cım vardır. Bu ciğim eki, cik ekine sahiplik eki eklenerek oluşturulmuştur. “Anne”, “baba”, “kız kardeşim”, “canım Ayşe” ve “Mehmetçim” gibi ifadeler günlük konuşmada “-cim” olarak telaffuz edilse de aslında “-dear”/”-dear”dır.
Ek yazısı nereye yazılır?
Belgede bir ek varsa, imza bölümünden sonra yeterli satır aralığı bırakılarak ve metin alanının solundan başlanarak “Ek:” başlığı yazılır. Belgede yalnızca bir ek varsa, eki tanımlayan bir cümle “Ek:” başlığının sağına eklenir. Numara parantez içinde verilir.
Türk ceza Yasası nasıl yazılır?
TCK: Türk Ceza Kanunu.
TCK ne kısaltması?
Türk Ceza Kanunu veya kısaca TCK, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 29 Eylül 2004 tarihinde kabul edilmiş, Türkiye Cumhuriyeti tarafından 12 Ekim 2004 tarihinde yayımlanmıştır. Resmi Gazete’de yayımlanarak 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren yasadır.
TDK kısaltmalar nasıl yazılır?
Kısaltmalarda kurum, kuruluş ve üniversite adlarındaki tüm baş harfler büyük harfle yazılır. Buna örnek olarak TRT, TBMM, İTÜ, DSİ, TDK, TTK, MEB verilebilir. Kısaltmalar arasında nokta yoktur. Ancak T.R. bir istisnadır.
Kanun bentleri nasıl yazılır?
8. Mevzuat; madde, fıkra, bent ve alt bentlerden oluşur, madde ve fıkralar numaralandırılır (“MADDE 1-”; “(1)…”), bentler alfabetik olarak (“a)….., b)” …..”), alt bentler rakamla (“1”, “2”) yazılır. 9. Cümlelerin düzenlenmesinde Türk alfabesinin bütün harfleri (ç ve ğ harfleri dahil) kullanılır.
Hangi ekler ayrılmaz?
Uyarıda, “Kurum, kuruluş, organ, birlik, yerleşim yeri ve iş yeri adlarındaki ekler kesilerek ayrılamaz” denildi.
Özel kurumlara gelen ekler nasıl yazılır?
Kurum, kuruluş, organ, birlik, yerleşim yeri ve iş yeri adlarındaki ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, Türk Dil Kurumu’na, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na, Türk Dili ve Edebiyatı Dairesi Başkanlığı’na; Bakanlar Kurulu Danışma Kurulu’ndan Yürütme Kurulu’na; Türkiye Büyük Millet Meclisi…
Kanun dışı nasıl yazılır?
8. Dış, iç ve sıradan kelimelerinden oluşan bileşik kelimeler ve terimler ayrı ayrı yazılır: ahlaksız, çağdışı, din dışı, yasadışı, alışılmadık, gayri meşru; ceviz, hafta içi, yerli; sırayla, sonra, ardından, ayrıca, vb.
Tavsiyeli Bağlantılar: Başkanlık Sistemi Ve Parlamenter Sistem Nedir