Ahmet Bey nasıl yazılır TDK?
Büyük harfle başlayan özel isimler: 1. Büyük harfle başlayan özel adlar ve soyadlar: Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Kâzım Karabekir, Ahmet Haşim, Sait Faik Abasıyanık, Yunus Emre, Karacaoğlan, Âşık Ömer, Wolfgang von Goethe, Vilhelm Thomsen, vesaire.
Bey isimleri nasıl yazılır?
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve ünvan sözcüklerine eklenen ekleri ayırmak için kullanılır: • Nihat Bey’e, Ayşe Hanım’dan Mahmut Efendi ve Enver Paşa’ya; Türk Dil Kurumu Başkanı’na vb. Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvan, fahri ünvan, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Kaymakam Erol Bey, Dr.
Ali Bey nasıl yazılır?
“Ali Bey, Ayşe Hanım” mı? Cevap: Büyük harflerin kullanımıyla ilgili dernek rehberimizi kullanmanızı öneririz. “Zeit İnönü Başkanı, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım…” formları doğrudur.
Osman Bey nasıl yazılır?
Osman Gazi veya Osman Bey olarak da bilinen (Osmanlı: عثمان بك, yaklaşık 1254–58, Söğüt – 1324, Bursa), Osmanlı beyliğini ve hanedanını kuran ve beyliğin ilk sultanı olan Türk hükümdarı ve generaliydi.
Hanım bey nasıl yazılır TDK?
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve ünvan sözcüklerine eklenen ekleri ayırmak için kullanılır: Nihat Bey’den, Ayşe Hanım’dan, Mahmut Efendi’den Enver Paşa’ya; Türk Dil Kurumu Başkanı’na vb. Kısaltmalara eklenen ekleri ayırmak için kullanılır: TBMM, TDK, UN, USA, TV vb.
Oğuz bey nasıl yazılır?
Özel isimler büyük harfle başlar. Sayın Bakan, Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Rektör, Sayın Vali, sevgili dostum, değerli dinleyiciler, Boncuk, Fındık, Minnoş, Pamuk… Almanca, Arapça, İngiliz, Japonca, Rusça, Türkçe; Kazaklar, Kırgızlar, Oğuzlar, Özbekler, Tatarlar; Hacımusalı, Karakeçili…
Halil Bey nasıl yazılır?
Kişisel adlar ve soyadlar büyük harfle başlar. Kişisel adlardan önce ve sonra gelen fahri unvanlar, unvanlar ve mesleki adlar büyük harfle başlar.
Avukat Mehmet Bey nasıl yazılır?
» Kişi adlarından önce ve sonra gelen fahri unvanlar, unvanlar, lakaplar, meslek adları ve rütbeler büyük harfle başlar. » Kadı Mehmet Efendi, Avukat Mustafa, Zeynep Hanım… » Dün gece Yüzbaşı Hakan, bölüğüne tatbikat yaptırdı. » Hayvanların özel adları büyük harfle başlar.
Özel isimlere gelen m eki nasıl yazılır?
Özel isimlere eklenen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır. Buna birkaç örnek verelim: Kurtuluş Savaşı, Atatürk, Bilge Kaan, Nero, vb.
Atilla Bey nasıl yazılır?
Attila (Latince: Attila, Yunanca: Ἀττίλα, yaklaşık M.Ö. 434–453) Hun topluluklarının hükümdarı olduğu 434 yılından 453’teki ölümüne kadar Hun İmparatorluğu’nun hükümdarıydı.
Alp Bey nasıl yazılır?
Göktürklerden bu yana Türkçede yapısı yazılan “alp”, Orhun alfabesinde alp, Arap kökenli Türk alfabesinde ise آلپ alp şeklinde yazılmaktadır.
Aslan Bey nasıl yazılır?
Yazılışı belirsiz olan kelimelerin doğru yazılışını öğrenmek için TDK sözlüğüne bakmak gerekir. TDK sözlüğüne göre aslan kelimesi okunurken “lion” olarak yazılmıştır. Bu kelimeyi aslan olarak yazmak yanlıştır.
Ömer bey nasıl yazılır?
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, gerçek bir akrabaya atıfta bulunmasa bile küçük harfle yazılmalıdır.
Mustafa bey nasıl yazılır?
Dr. Mehmet Öz • Bir özel isme bağlı unvan, fahri unvan ve lakaplar büyük harfle yazılır. Mustafa Bey, Ahmet Efendi, Yüzbaşı Hasan Not: Akrabalık belirten kelimeler büyük harfle başlamaz.
Osman Hamdi Bey nasıl yazılır?
Osman Hamdi Bey (30 Aralık 1842, İstanbul – 24 Şubat 1910, İstanbul), Türk arkeolog, müze küratörü, ressam ve Kadıköy’ün ilk belediye başkanı.
Atilla bey nasıl yazılır?
Attila (Latince: Attila, Yunanca: Ἀττίλα, yaklaşık M.Ö. 434–453) Hun topluluklarının hükümdarı olduğu 434 yılından 453’teki ölümüne kadar Hun İmparatorluğu’nun hükümdarıydı.
Murat bey’den nasıl yazılır?
Cümledeki ay ve gün isimleri küçük harflerle yazılır: Murat Bey Temmuz ayında tatile gidecektir.
Özel isimlere gelen m eki nasıl yazılır?
Özel isimlere eklenen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır. Buna birkaç örnek verelim: Kurtuluş Savaşı, Atatürk, Bilge Kaan, Nero, vb.
Sultan Ahmet nasıl yazılır?
Sultan Ahmet Camii veya Sultânahmed Camii, Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul’daki tarihî yarımadada 1609-1617 yılları arasında mimar Sedefkâr Mehmed Ağa tarafından yaptırılmıştır.